+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Nehéz egységes szabályozást kialakítani a közösségi oldalak és a videómegosztók működésére. A Megafon Központ alapítója szerint ugyanis ezeknek a felületeknek van szabályos médiumként működő része – amire a médiatörvény is vonatkozik, – miközben például a felhasználók bejegyzéseinek cenzúrázása már más, saját elvek mentén történik. Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója emlékeztetett: a Facebook vagy a Youtube több szűrőt is alkalmaz a gyűlöletbeszéd, illetve különböző tartalmak kizárására, a baj azzal van, hogy ezeket a kritériumokat is ők határozzák meg.

Kovács István úgy látja, a nagy tech-cégekkel kapcsolatos problémák az amerikai elnökválasztás előtt jelen voltak, mégis mérföldkőnek tekinthető Donald Trump kizárása az egyik közösségi oldalról. Ennek ellenére Kovács István megismételte: azért kell a pályán maradni a konzervatív véleményformálóknak is, mert egy-egy hangot el tudnak hallgattatni a közösségi oldalak cenzorai, de teljes közösségeket már nem.

Ahogy fogalmazott: Magyarországon jelenleg azért fáj minden letiltott jobboldali vélemény, mert kevés van belőle a közösségi médiában. A megoldás, hogy minél több ember hallatja a hangját. Ez ugyanis létrehozhat egy olyan kritikus tömeget, amit már nem lehet elhalkítani.

A napokban Rákay Philip LMBTQ lobbiról szóló videóját tiltotta le Facebook, mert gyűlöletbeszédnek minősítette azt. Kovács István szerint ugyanakkor a kifogásolt tartalom csak tényeket mutatott be, uszítás nélkül. A letiltásnak inkább az az oka, hogy ezek a cégek a liberális eszmeáramlat és a globalizmus képviselői, így a gender-téma is olyan tabu, melynek kritizálása azonnali tiltást von maga után.