+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A balliberális politikusok kezdik belátni, hogy az oltásellenes agitációra nem rezonálnak a szavazók. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint Gyurcsány Ferenc mostanra tudja, hogy politikai öngyilkosság az oltás ellen politizálni, a Jobbik elnöke Jakab Péter azonban nem professzionális politikus, így lassabban ismeri fel a finom társadalmi változásokat. Deák Dániel kiemelte, a balliberális oldal politikusai és megmondó emberei folyamatosan azzal vádolják a kormányt, hogy nem kezeli megfelelő mértékben a koronavírus- járványból adódó gazdasági nehézségeket és nem emeli az emberek bérét, mélyen hallgatnak ugyanakkor az orvosoknak a kifizetett plusz járandóságról, vagy a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről. Deák Dániel hozzátette: az ellenzéki állításoknak a valóság és statisztika is ellent mond. A munkanélküliségi, járványkezelési és gazdasági adatokat ráadásul éppen az a Gyurcsány Ferenc kérdőjelezi meg, aki maga ismerte el, hogy kormányzása idején hamisított statisztikákat hoztak nyilvánosságra az ország helyzetéről és küldtek Brüsszelbe.

Az elemző szerint a 2021-es év egyértelműen a válságkezelésről fog szólni. Az a politikai oldal fog jól szerepelni a 2022-es választáson, amely el tudja érni, hogy igaza legyen. A kormány sikeres válságkezelésről beszél, míg az ellenzék ennek sikertelenségét igyekszik bizonygatni. A tények a kormányt erősítik. Ha sikerül még tavasszal milliós nagyságrendben beoltani az állampolgárokat és Európában az elsők között feloldani a korlátozásokat, az egyértelmű siker. A baloldal nem érdekelt ebben, így megpróbálják felnagyítani és elhúzni a válságot.

Deák Dániel emlékeztetett: a volt szocialista kormányfő kommunikációjában újabban hangsúlyosan jelenik meg az ellenzéki pártok közötti konszenzus megteremtése, miközben bagatellizálni próbálja saját, korábbi miniszterelnöki intézkedéseit. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint Gyurcsány Ferenc így akarja elérni, hogy az ellenzéki szavazók a miniszterelnök-jelölti előválasztáson a Demokratikus Koalíció jelöltjét támogassák.