+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A tagállami érdekek érvényesülését lehetett látni a határok lezárásakor, az egészségügyi óvintézkedések elrendelésénél és most az oltóanyag beszerzésénél is – jelentette ki a Karc FM-nek a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója. Ugrósdy Márton kiemelte: most a legkényelmesebb helyzetben a gyógyszergyárak vannak, hiszen az általuk legyártott vakcinát szinte korlátlan mennyiségben, azonnal el tudják adni a tőkeerős vevőkörnek, mint Izrael, az Egyesült Királyság, vagy az Egyesült Államok, amelyek amellett, hogy magasabb árat fizetnek, gyorsabban és rugalmasabban tárgyalnak, mint egy olyan túlbürokratizált szervezet mint az Európai Bizottság. Ez utóbbi ugyanis nem rendelkezik demokratikus felhatalmazással és nincs közvetlen kapcsolata a tagállam kormányokkal és parlamentekkel.

Ahogy fogalmazott: “az világosan látszik, hogy a bizottság nem hajlandó politikai felelősséget vállalni a hibákért és úgy tesz mintha mi sem történt volna. Mindez azonban érv lesz akkor, ha Brüsszel ismét előveszi az integráció kérdését, hiszen a nemzetállamok joggal mondhatják, hogy miért adjanak át további hatásköröket, amikor a Bizottság a jelenlegiekkel sem tud a tagállamok érdekeinek megfelelően élni.”

A Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója szerint a szükség lenne egy erős, a tagállami érdekeket érvényesíteni tudó Európai Unióra, a közös vakcinabeszerzés problémái azonban rávilágítanak: Brüsszel az internetes óriáscégek ellen is alul maradhat, vagyis a nemzetállamoknak saját hatáskörben kell foglalkozniuk azzal, hogy a technológiai multicégeket rábírják a törvények betartására.