+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A pandémia mutatta meg igazán, hogy azon országok, amelyek képesek megtermelni és előállítani saját fogyasztásuk fedezetét, jóval több erőforrást tudnak a vírus elleni védekezésre fordítani. Így hamarabb képesek túljutni a válságon, mint azok, amelyek élelmiszerből behozatalra szorulnak – mondta a Karc FM Hangoló műsorában az Agrár Európa Kft. ügyvezetője. Tóth Péter emlékeztetett: az elmúlt egy évtizedben kormányprogramok, agrár érdekképviseletek és kampányok sora hangsúlyozta, hogy miért fontos, hogy a vásárlók a helyi és a magyar terméket részesítsék előnyben. Az alapanyag előállítás mellett azonban a feldolgozásra is nagyobb hangsúlyt kell fektetni, így kiemelten fontos, hogy a magyar tulajdon hangsúlyosabban jelenjen meg a termékpálya valamennyi szegmensében. Ezzel a termelés mellett az élelmiszer feldolgozásban és a kiskereskedelemben is emelkedhetne a hazai érdekeltség.

Tóth Péter úgy véli: a magyar kormány ebben az időszakban kiemelten figyel arra, hogy az élelmiszeripar nemzeti részaránya egyrészt növekedjen, másrészt ezekben az üzemekben ne alapanyagot vagy félkész terméket állítsanak elő, hanem a nagy hozzáadott értékkel előállított termékek kerüljenek előtérbe.

Az Agrár Európa Kft. ügyvezetője kiemelte, a koronavírus hatásai mellett a szélsőséges időjárás is nehezítette a termelést, illetve a járványok sem kerülték el az ágazatot. Összességében mégis az látszik, hogy az iparhoz, illetve a gazdaság egyéb ágazataihoz viszonyítva az agrárium ellenállt a válságnak.