+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Mostanra több mint negyvenezer egészségügyi dolgozó kapta meg a koronavírus elleni védőoltást Romániában – mondta a Karc FM-en a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora, akinek kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy a kormányprogramnak megfelelően fél év alatt sikerül 10 millió embert beoltani. László Attila szerint ehhez egyelőre nem biztosított a megfelelő mennyiségű vakcina és nincs kellő mennyiségű oltópont az országban. A szenátus egészségügyi bizottságának elnöke arról is beszélt, hogy azok a dolgozók, akik covidos betegeket látnak el, 100 százalékban beoltatták és beoltatják magukat, más egészségügyi dolgozóknak azonban vannak fenntartásaik keleti szomszédunknál is az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett amerikai vakcinával kapcsolatban. Meglátása szerint ez az arány javulhat egy jó tájékoztatással és azzal, ha újabb oltóanyagok is elérhetővé válnak.

Az oltás népszerűsítésére komoly kommunikációs kampány indult, ami László Attila szerint valamelyest csökkentette az oltásellenes hangulatot. Az egészségpolitikus szerint az ugyanakkor „benzint jelent a tűzre”, hogy nem áll rendelkezésre a megfelelő mennyiségű oltóanyag. A veszélyeztetett személyek Románia esetében mintegy 3 és fél 4 millió ember, ezért is lenne fontos, hogy több oltóanyagot kapjon az ország. Január 15-ig az egészségügyi dolgozókat oltják be, de a veszélyeztetett korosztály tagjai oltóanyagra várva már ott toporognak a kórházak bejáratainál.

Az RMDSZ szenátora kiemelte: a koronavírus elleni oltás megítélésének az sem kedvezett, hogy a decemberi országgyűlési választást megelőző kampány érdekeltjei politikai érdekeiknek megfelelően nyilatkoztak a leendő vakcináról. Most tehát arra törekednek Romániában, hogy az egészségügyi szakemberek is megszólaljanak a témában. A tavaszi félévben Romániában, az oltási kampány kiterjesztésével – a kormány tervei szerint – középiskolai szinttől újraindul az oktatás.