+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A felsőoktatási intézmények példátlan átalakításának részeként a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is alapítványi fenntartásba kerül. Az integrációt két éves előkészítő munka előzte meg, amelynek köszönhetően nem csupán egy ernyő alatt működik tovább az öt campus, de szakmai és szervezeti irányításuk is egységes lesz – mondta el a Karc FM-en az intézmény megbízott rektora. Dr. Gyuricza Csaba emlékeztetett: a magyar agrároktatás meglehetősen szétaprózott volt korábban, a költséghatékonyságot figyelmen kívül hagyva 18-20 helyszínen is folyt képzés egymással párhuzamosan. A Szent István Egyetem átalakulásával februártól felálló intézményt ezt a helyzetet orvosolja. Profilja nem áll meg az agrárképzéseknél, a műszaki és a biológia területét beemelve az ágazathoz kapcsolódó társtudományok is megjelennek annak érdekében, hogy az intézmény nemzetközi szinten is elismert diplomákat adhasson ki és a régió vezető egyetemei közé emelkedjen. Az új egyetemnek mintegy 3000 dolgozója és körülbelül 15 ezer hallgatója lesz.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy számos lehetőség van az új modellben. A társadalmi és gazdasági változásokra sokkal rugalmasabban, így hatékonyabban lehet reagálni. A mindennapi működést tekintve motiváltabb munkahelyi környezetet tud kialakítani a közalkalmazotti világhoz képest. Sokkal nagyobb lehetőség van az új struktúrában az egyetemi oktatók ösztönzésére, teljesítményük díjazására. Ez jó a hallgatóknak és az intézménynek, hiszen értékesebb diplomát eredményez.

A megbízott rektor kiemelte: az alapítványi fenntartás a korszerű modell- és generációváltás mellett az elméleti és a gyakorlati képzések integrációját is biztosítja. A Szent István Egyetem átalakulásával létrejövő Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hosszú távon legalább 13 ezer hallgatóra számít. A felsőoktatási intézményt fenntartó kuratórium elnöke Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.