+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az elmúlt 100 év legsikeresebb évtizedét követően érte a magyar gazdaságot a koronavírus-járvány okozta krízis – hívta fel a figyelmet a Karc FM-en Lentner Csaba közgazdász. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora szerint a magyar gazdaság ellenállóságát jól mutatja, hogy a második negyedév 13,6 százalékos visszaesését követően a következő három hónapban ismét nőt a termelés, így nem is a GDP, hanem a költségvetési hiány és az államadósság emelkedése jelenthet most problémát.

Kedvezőnek nevezte ugyanakkor, hogy az ez elmúlt időszakban a nemzetközi finanszírozás helyett sikerült hazai pénzeket bevonni az állam finanszírozásában. Úgy látja: a beruházások növekedése, az ehhez szükséges források átcsoportosítása, a családtámogatások, illetve a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítése mind afelé mutat, hogy a kormány nem hosszú távú válságkezesére rendezkedik be, hanem minél előbb újra akarja indítani a gazdaságot.

Emlékeztetett: a Magyar Nemzeti Bank még tavaly elindította a növekedési programját, aminek keretében a vállalkozások pótlólagos refinanszírozási hitelhez jutnak, valamint ennél is lényegesebbnek tartja, hogy a jegybank megkönnyíti az államadósság finanszírozását is. 2020 év végén a magyar központi bank mintegy ezer milliárd forintnak megfelelő állampapír vásárlási kerettel rendelkezett, amit nagyjából kimerített és kétezer milliárd forinttal a duplájára emelt. Lentner Csaba azon a véleményen van, hogy világos a magyar kormány irányvonala, amit a jegybank megfelelően támogat, így 2021-ben meg fog állni a gazdasági visszaesés, az államadósság növekedése és elindulhat egy lassú építkezés.

Kiemelte: a lakosságnál lévő pénzügyi tartalék és a Magyar Nemzeti Bank aktív részvétele az államadósság finanszírozásban együttesen lehetővé teszi, hogy Magyarország a 2008-as gazdasági krízistől eltérően nem szorul a Valutaalap, a Világbank, vagy az Európai Központi Bank segítségére.