+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Várható volt, hogy a vakcinák megjelenésével verseny kezdődik a gyógyszergyárak és az országok között, az oltóanyagot hatékonyságát azonban nem megmondó embereknek, hanem egészségügyi szakembereknek kell eldönteni – jelentette ki a Karc FM-en a Médianéző Központ igazgatója. Boros Bánk Levente emlékeztetett: a Political Capital politikai elemző intézet vezetője, Krekó Péter a brüsszeli Politico című lapnak arról beszélt: a magyar kormány azzal, hogy számol a kínai és az orosz vakcinával, aláássa az emberek oltás iránti bizalmát, aminek politikai következményei lesznek.

Boros Bánk Levente ezzel összefüggésben arra emlékeztetett: a Political Capital évtizedek óta számos projektet folytat nemzetközi pénzből, amely a kínai és az orosz befolyást vizsgálja Európában, így Magyarországon is és szoros kapcsolatot tart fenn a Soros-hálózattal. Hozzátette: a magyar kormánynak azon törekvése, hogy minél gyorsabban, minél több vakcinát szerezzen be a világpiac bármely szereplőjétől – ideértve Oroszországot és Kínát is – politikailag, társadalmilag és egészségügyi szempontból egyaránt helyes és logikus lépés volt.

Kevesen vannak, aki szakmailag felkészültek a covid elleni vakcina kérdésében, kevesen tudják eldönteni, hogy melyik vélemény a helyes. Politikai és gazdasági motiváció állhat a mögött, ha valami megkérdőjelezi és megpróbálja lejáratni az orosz és a kínai vakcinát.

A Magyar nemzet publicistája, Bayer Zsolt a napokban petíciót indított annak érdekében, hogy a balliberális pártok határolódjanak el a Political Capital vezetőjének szavaitól – „az emberek oltási hajlandóságának aláásása politikai következményekkel járhat Orbán Viktorra nézve” – mert az általa megfogalmazott gondolatok egyfajta programot jelentenek a választási kampányban az Orbán-kormánnyal szemben. Krekó Péter erre reagálva perrel fenyegetett meg minden jobboldali orgánumot, amely szerinte kiforgatta szavait.