+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Logikus lépéseket tesz a kormány a járvány okozta gazdasági károk kompenzálására – jelentette ki rádiónkban Lóránt Károly közgazdász. A szakember annak kapcsán beszélt erről, hogy a baloldali sajtóban megjelent hírek szerint példátlan kormányzati költekezés jellemezte az elmúlt évet. A közgazdász szerint ugyanakkor elhallgatják azt a tényt, hogy a 2008-as gazdasági válság idején is megközelítette a 9 százalékot a költségvetési hiány, ráadásul gazdaságvédelmi akciótervet sem dolgozott ki az akkori kormány.

Lóránt Károly kiemelte: a mostani krízis teljesen más állapotban érte a gazdaságot, az elmúlt években jelentősen javult a külkereskedelmi mérleg, az ország külföldi eladósodottsága folyamatosan csökkent, az állam finanszírozását pedig sikerült hazai alapokra helyezni. Hozzátette: a kormányzati pénzpolitika kritikusai kizárólag a hiány mértékét említik nem elemezve a pénzek felhasználásnak célját, és a kiadásokat egyáltalán nem hasonlítják össze más uniós tagállamok költéseivel.

A pénzügyi szakember a GDP adatokat figyelembe véve úgy látja: ha az Európai Unió országaiban a védőoltások beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, akkor egy V alakú visszapattanással már az idei évben folytatódhat a gazdasági bővülés. Lóránt Károly a baloldali önkormányzatok részéről felmerülő, fizetőképességi problémákat érintő híresztelésekre úgy reagált: bár kisebb megszorítások valóban életbe léptek – de a csődközeli helyzetre vonatkozó megjegyzéseket a 2022-es országgyűlési választást megelőző kampány részének kell tekinteni.