+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Alig két hónappal a hollandiai választások előtt valamennyi komolyan vehető párt száműzte programjából a neoliberális gazdaságpolitikai elemeit és az állam szociális szerepének fontosságát hangsúlyozza – mondta a Karc FM-en Gábor Dzsingisz magyar származású holland politikus. Szerinte a szociális állam folyamatos leépítése komoly hiátust eredményezett az oktatásban, az egészségügyben és a rendfenntartásban, melynek eredménye, hogy egy krízishelyzetben az állam nem képes gyorsan és hatékonyan reagálni. Emlékeztetett: e társadalmi berendezkedés előnyeit Orbán Viktor magyar miniszterelnök már jóval korábban kifejtette egy tusnádfürdői beszédében. Mark Rutte ugyanakkor tisztában van vele, hogy az illiberális berendezkedés elismerése politikai bukáshoz vezetne kormánya számára, így inkább úgy fogalmazza meg mindezt, hogy a szociális- és a gazdaságpolitikai berendezkedésben az egyéni helyett a közösségi szellemiségre kell helyezni a hangsúlyt.

Mark Rutte egyébként korábban beismerte, hogy jogosan kritizálják Hollandiát, mert az uniós tagállamok közül utolsóként kezdte meg a vakcinázást. Ennek részben az az oka, hogy olyan oltóanyag érkezésére készültek, amely a járóbeteg-ellátásban is beadható. A Pfizer vakcinája azonban speciális tárolási körülményeket kíván, így a háziorvosi rendszer nem volt alkalmas a tömeges oltások megkezdésére. Gábor Dzsingisz szerint egyébként a kormány nem tanult a koronavírus-járvány első hullámából, és ősszel is az emberi szabadságjogokra hivatkozva döntött több hetes késéssel a korlátozó intézkedésekről, ami jól látszik a fertőzés és a halálozás alakulásában.

Hollandiában naponta 5-6000 ezer új koronavírus fertőzöttet regisztrálnak, így Gábor Dzsingisz arra számít, hogy a január 19-én lejáró korlátozásokat újabb három héttel meghosszabbítja a kormány. Pelyach Gergely interjúja.