+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Gyurcsány Ferenc és felesége Dobrev Klára tisztában van vele, hogy a magyar politika legelutasítottabb szereplői, ezért folytatnak kettős beszédet – mondta a Karc FM-en a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Deák Dániel felhívta a figyelmet, hogy míg a nyilvános interjúkban szeretetről, megbékélésről és konstruktivitásról beszélnek annak érdekében, hogy kormányképes politikusnak látszanak, a közösségi oldalakon azonban továbbra is a Fideszesek anyagi- és erkölcsi megsemmisítéséről szónokolnak.

A balliberális pártok közötti előválasztással kapcsolatban az elemző úgy látja, a DK jelöltje, Dobrev Klára könnyen megszerezheti a miniszterelnök-jelöltséget, személye ugyanakkor taszítja a bizonytalan és a kormánypártokból kiábrándult jobboldali szavazókat. A 106 egyéni választókerület sorsa szintén függőben van. Deák Dániel úgy véli, az előválasztás nagy valószínűséggel a kisebb pártokat háttérbe szorítva a Momentum és a DK között dőlhet el.

Az elemző kifejtette: Gyurcsány Ferenc és pártja már meg is kezdte a felkészülést az előválasztásra. Azt akarják elérni, hogy mindenütt DK-s jelölt legyen. A Demokratikus Koalíció szerepe ráadásul egyre komolyabb konfliktusokhoz vezet a kisebb pártok és szavazótáboruk között. Egyre nehezebben tudják ugyanis elhitetni szimpatizánsaikkal, hogy Gyurcsány Ferenc csak egy szereplője, nem pedig vezetője az ellenzéki összefogásnak.

Deák Dániel szerint különösen igaz ez a Jobbikra, ahol – átlépve a párt korábban hangoztatott elvein – az együttműködés kizárólag a párt vezető politikusainak fontos, akik tisztában vannak azzal, hogy parlamenti mandátumot már csak a közös listán való szereplés jelenthet számukra.