+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A világjárvány egészségügyi és gazdasági hatásai elterelték a közvélemény figyelmét a migrációról, vagy a távol-keleti és afrikai fegyveres konfliktusokról – mondta a Karc FM-en Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő. Az olyan válságövezetekben azonban, mint Afganisztán vagy Hegyi-Karabah térsége folytatódtak a fegyveres összecsapások. Európa biztonságát tekintve a bécsi, párizsi és a nizzai mészárlás rámutatott arra is, hogy az egyes országok védelmi rendszereiben korábban is fennálló lyukakat a 2020-as évben sem sikerült befoltozni – tette hozzá Kiss-Benedek József. Az Iszlám Állam mára elsősorban nem katonáit küldi a kontinensre, hanem a már ott élő másod-, harmad generációs bevándorló háttérrel rendelkező fiatalokat radikalizálja és próbálja merényletek elkövetésére sarkallni.

Szerinte az Iszlám Állam mint terrorszervezet Európa számára sokkal veszélyesebb mint az Al-Kaida. A merényletekkel meg akar erősödni és bizonyítani akarja az emberek előtt, hogy továbbra is jelen van.

Kis-Benedek József arról is beszélt, hogy Donald Trump elnöksége enyhülést hozott az orosz – amerikai kapcsolatokban, a világpolitika alakulása azonban attól függ, hogy az új elnök január 20-át követően hogyan viszonyul majd Vlagyimir Putyinhoz, valamint az, hogy a nyíltan világhatalmi pozícióra törekvő Peking Moszkvával, vagy Washingtonnal működik-e együtt.

A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, hogy az új amerikai adminisztráció a transzatlanti kapcsolatok javulását jelentheti, de a konfliktusok továbbra is fennállnak a NATO tagjai között, a katonai költségek tekintetében. Ezek a viták Donald Trump időszakától eltérően várhatóan zárt ajtók mögött folytatódnak.