+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Joe Biden beiktatásáig már nincs idő a republikánus elnök eltávolításra az elnöki székből. Donald Trump jogi felelősségre vonásával a demokraták csupán azt akarják elérni, hogy az Egyesült Államok 45. elnöke ne indulhasson el a 2024-es választáson – mondta el a Karc FM-en a Nézőpont intézet elemzője. Erdélyi Rezső Krisztián szerint Trump félreállítását és eredményeinek eltörlését a demokraták szemszögéből az indokolja, hogy szavaira és elnöki intézkedéseire amerikai választók 10 milliói rezonálnak pozitívan, ami hosszabb távon jelentősen csökkentheti a demokrata szavazótábort. Ezért beszél Joe Biden arról, hogy elnöksége alatt 11 millió bevándorlónak ad szavazati jogot és állampolgárságot, valamint felveszi az államok közé a fővárost, Washingtont és Puerto Rico-t.

Erdélyi Rezső Krisztián szerint ugyanis ezek az emberek, ha elemek szavazni, akkor szinte biztos, hogy a demokrata pártra szavaznak, ami alkalmas lehet arra, hogy egy olyan helyen, mint Texas, – ami republikánus államnak számít, – megbontsák az erőegyensúlyt.

A mostani választáson a demokraták hiába szerezték meg az elnökséget és kerültek többségbe a szenátusban és a képviselőházban, az alsóházban csaknem 24 helyet veszítettek és a felsőházat is csak az alelnök szavazatával sikerül uralniuk. A Nézőpont Intézet elemzője úgy véli: ha Joe Biden elnöksége első két évében valóra akarja váltani kampányígéreteit, az a félidős választásokon könnyen a republikánusok előretörését eredményezheti.

Több, a konzervatívok által gyűlölt és nem támogatott javaslatot is el akarnak fogadtatni a demokraták. Ilyen az alsóház alelnöke, Nancy Pelossi által benyújtott gendersemleges beszédmód a képviselőházban, vagy éppen a Green New Deal, amit amellett, hogy sokan támogatnak, a gáziparban, vagy olajiparban dolgozók körében félelmet keltenek, mert aggónak, hogy mi lesz a munkahelyükkel. De ilyen az általános egészségbiztosítás kérdése is, ami Európából nézve különös lehet, de az Egyesült Államokban nincs hagyománya ennek. Ha Joe Biden továbbra is erőlteti a radikális baloldali agendát, akkor elveszítheti a kongresszust.

Erdélyi Rezső Krisztián leszögezte: a demokrata Joe Biden kabinetjében számos, az előző elnök, Barack Obama alatt megismert szakértő kapott helyet, ami előrevetíti, hogy a Donald Trump elnökségéhez képest fagyosabb lesz a viszony Budapest és Washington között, mindazonáltal az ideológiai különbségek nem írják felül a két ország gazdasági érdekeit.