+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A tavaszi hónapok példátlan leállása és az ennek következtében kialakult termelési visszaesés fájdalmas volt az autóiparnak, a hazai autóipari szereplők, köztük a beszállítói vonalon jelentős kis-és középvállalkozások az év végére csak minimális veszteséget könyveltek el, az idei első félévet tekintve pedig rendkívül optimisták – derült ki a Magyar Gépjárműipari Egyesület ügyvezető főtitkárának szavaiból. Kilián Csaba a Karc FM-en azt is elmondta: a magyar cégeknek ráadásul versenyképességi előnye is származhat a pandémiából, mert intenzív gondolkodás indult el a szektorban a beszállítói láncok optimalizására és itthon több cégnek is jó esélye van a megrendelési állomány jelentős növelésére.

A szakember beszámolója szerint a szektor cégeinek fennmaradását jelentősen segítették a kormány gazdasági mentőcsomagjai. A MAGE tagvállalatainak 80 százaléka igénybe vette a munkahelyvédelmi támogatásokat, a kutatás-fejlesztési területen dolgozók megtartását célzó segítséget, valamint a beruházási támogatásokat, illetve az adó- és járulékkedvezményeket.

Ami pedig a szektorban résztvevő kis- és közepes vállalkozások innovációs potenciálját illeti: nem csak lépést tudnak tartani a piac igényeivel, de az alternatív hajtások területén most tapasztalható erős versenyben a magyar cégek a forgalmukat akár meg is tudják többszörözni.