+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az oltással összefüggő legtöbb intézkedés a biztonsággal kapcsolatos, a szakemberek így képesek értékelni a hatásokat, és el tudják dönteni, hogy az esetleges tünetek összefüggésben vannak-e magával az oltással, vagy attól független okra vezethetőek vissza. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, Kulcsár Andrea a Karc FM-en elmondta: ezért kell például hosszú kérdéssort megválaszolni a pácienseknek, mielőtt megkapják a vakcinát. Az oltási tanácsadó arról is beszélt: ahogy egyre több ember kapja meg az oltást, úgy lehet egyre több hazai és nemzetközi tapasztalatot értékelni.

Ezek alapján hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni vakcina semmiben nem különbözik az egyéb védőoltásoktól. Van olyan ember, akinek fáj, amikor megszúrják, van, akinek utána is fáj és van, akinek egyáltalán nem fáj. Van, akinek fáj a feje másnap, van, akinek semmi tünete nincsen. Olyan is van, akinek hőemelkedése van, másnak nincs az sem. Súlyos mellékhatást viszont nem észleltek. Néhány egészségügyi dolgozón, akik megkapták az oltást, kijön a pánik reakció, a tűsokk, ami olykor ájulással együtt járó rosszullét, de ez minden védőoltással kapcsolatban elmondható. Az oltás után ezért is figyelik meg az érintetteket, különösen ott, akinek a kortörténete indokolja, vagy többféle allergiája van.

Kulcsár Andrea infektológus elmondta: az oltási sor két oltásból áll, ami között 21 napnak kell eltelnie, és a 28. napra érhető el a maximális védelem a védőoltással. „A két védőoltás után elvárás az, hogy a páciens ne betegedjen meg a koronavírustól.” Hangsúlyozta ugyanakkor: attól, hogy valaki megkapta a védőoltást továbbra is megfertőződhet és lehet vírus hordozó, csak jóval kisebb mértékben azokhoz képest, akik betegek és nagy mennyiségben terjesztik a vírust.

A szakértő kitért rá: minden oltottat úgy engednek el – ami egyébként a vakcina alkalmazási leiratában is szerepel, – hogy ugyanúgy kell maszkot viselni, ugyanúgy be kell tartani a higiéniás szabályokat, ugyanúgy kell kezet mosni. Egyik védőoltástól sem várható el ugyanis a 100 százalékos védettség, ahogy az sem, hogy hatása örökké tartson. A fertőződés elkerülésére a védőoltás csak az egyik lehetőség. Továbbra is hordani kell a maszkot, betartani az egészségügyi előírásokat.

Kulcsár Andrea kiemelte: a vírus mutációja nincs hatással az ellenanyag előállítására. Az Angliában, Németországban és már Szlovákiában is megjelent, gyorsabban terjedő koronavírussal az oltások beadásának tömegessé tételével lehet lépést tartani. Kiemelte ugyanakkor, hogy a gyártási technológia alkalmas arra, hogy a vakcinát gyorsan és biztonságosan lehessen módosítani, és hatalmas mennyiségben gyártani.