+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Összehangolt stratégiával készülnek az amerikai milliárdos által pénzelt civil szervezetek és a balliberális pártok az országgyűlési voksolásra – mondta a Karc FM hírműsorában a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Deák Dániel emlékeztetett: 2014 előtt az Együtt és Bajnai Gordon személyében Soros György pártokat és politikusokat támogatott, 2018-ban ú.n. nem kormányzati szervezeteket pénzelt, 2022-re készülve pedig ezt a két finanszírozási módszert ötvözi.

A Soros-hálózat Józsefvárosban építette ki a legnagyobb hídfőállásait, hiszen a nyolcadik kerületben működik a legtöbb Nyílt Társadalom Alapítványhoz anyagilag is köthető szervezet, a kerületet vezetése pedig osztja Soros György világnézetét és elképzeléseit. A szakértő szerint a józsefvárosi példa tökéletesen bemutatja, hogy ha a baloldali politikusok kerülnek hatalomra, akkor rögtön a Hálózat elvárásainak megfelelően cselekszenek és olyan együttműködési formákat alakítanak ki, ami a döntéshozatalra is befolyással van.

Ez ugyanakkor a demokrácia alapvető feltételeit kérdőjelezi meg, hiszen ilyenkor egy senki által meg nem választott hálózat tagjai hoznak politikai döntéseket. Az elemző szerint mindaz, ami jelenleg Józsefvárosban folyik, 2022-ben egy ellenzéki győzelemmel országos szintre emelkedne. Deák Dániel úgy véli, az ellenzéki összefogás pártjai az ideológiai különbségek miatt maguk is látják, hogy képtelenek lennének együtt kormányozni, ezért a kampányban majd a zavarkeltésre és az Orbán-ellenességre helyezik a hangsúlyt.