+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Naponta 250 egészségügyi dolgozót oltanak be a Dél-pesti Centrumkórházban úgy, hogy szövődményt, vagy allergiás reakciót még nem tapasztaltak – tudtuk meg az intézmény főigazgatójától. Dr. Vályi-Nagy István a Karc FM-en elmondta: kollégáik a környékbeli intézményekből a szabadságuk idején is egyre nagyobb számban jelentkeznek az oltásra, nem tapasztaltak különösebb ellenállást a vakcina miatt. Mint mondta: azzal mindenki tisztában van, hogy egy nagyon újszerű, RNS-alapú oltóanyagról van szó, de azt is tudják, hogy ez nem jelent kockázatot. A rémhírekkel ellentétben szó sincs arról, hogy a vakcinával bevitt RNS beépül a szervezetbe. Az üzenetközvetítő örökítőanyag ugyanis, miután elvégezte a dolgát és kiváltotta az immunválaszt, lebomlik.

Vályi-Nagy István felhívta a figyelmet arra is: az, hogy ha valaki a közelmúltban átesett a fertőzésen, nem akadálya az oltásnak, de azt feltételezik, hogy ők a fertőzés után 3 hónapig még védettek, ezért az oltás felvételét csak ezt követően javasolják. Hozzátette azt is, hogy felkészültek a vakcinák tömeges beadására is: most 6, később akár 16 helyen is tudnak majd oltani.

A főigazgató kiemelte: azoknak is be kell tartaniuk az óvintézkedéseket, akiket már beoltottak, amíg ezt a hatóságok előírják! A vakcina ugyanis nem véd meg senkit a fertőzéstől, csak a súlyos megbetegedéstől. Mások védelme érdekében ezért továbbra is viselniük kell a maszkot és tartaniuk kell a távolságot.

A szakember szerint az Angliából indult, rendkívül ragályos vírusmutáció gyors terjedése miatt a nyájimmunitáshoz szükséges átoltottság 60-70 százalékról legalább 75-re nőtt, amíg a megfertőzöttek és a beoltottak száma nem éri el ezt az arányt, addig védekezni kell. Simon-Palov Judit interjúja.