+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A nyolcadik kerületiekkel akarja megfizettetni a balliberális önkormányzat elhibázott döntéseinek árát a polgármester – mondta a Karc FM hírműsorában a helyi Fidesz frakcióvezetője. Vörös Tamás kiemelte, a rendkívüli jogrend célja, hogy minél gyorsabban reagálhasson a koronavírus-járvány egészségügyi és gazdasági kihívásaira egy-egy vezető, és nem az, hogy Pikó Károly betömködhesse azokat a költségvetési lyukakat, amit a szivárványkoalíció okozott. A kormánypárti politikus szerint Pikó egyszerű bankautomatáknak tekinti a kerület lakóit, hiszen stratégiai tervezés, világos pénzpolitika, esetleg az önkormányzat átszervezése helyett a kommunális-, telek és építmény adó megemelésétől vár mintegy 170 millió forintos bevételt, ami fedezete lehet a helyhatóságnál kialakított extra pozícióknak.

A Fidesz józsefvárosi frakcióvezetője szerint a polgármester nem segíti, hanem sarcolja a helyi vállalkozásokat. Vörös Tamás elismeri, hogy az önkormányzatok gazdálkodásában jelentős kiesést okoznak a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések, azonban a helyhatóságok kiadásai közel sem mérhetők a központi költségvetésre nehezedő nyomáshoz.

Emlékeztetett: a megszorítások a kerületben nem most kezdődtek, tavaly decemberben a szociális dolgozók jutalmát vonta vissza az önkormányzat, azóta pedig több, az előző vezetés által elindított projektet is leállított. Vörös Tamás szerint Pikó András polgármester és a balliberális önkormányzati képviselők továbbra is lekötelezettjei a tavaly őszi kampányban őket támogató hajléktalan szervezeteknek, azonban a közterületeken és a lépcsőházakban való lakhatást korlátozó intézkedést visszavonása, együtt járt a közbiztonság romlásával.

Vörös Tamás felidézte: 2010 és 2019 között megvalósult fejlesztések között szerepel az összes köztér felújítása, de a társasházak jó része is fel lett újítva, és több tízmilliárd forint direkt fejlesztési forrás érkezett a kerületbe, ami meg is látszott a városrészen. Egy év alatt azonban ezek a folyamatok visszafordultak. A baloldal újra Budapest szegény házává akarja tenni Józsefvárost. Ez persze politikai szövetségeseiknek is kényelmes, hiszen így egy helyen kell koordinálni a hajléktalanokat és nem az egész fővárosba elosztani. Nem megengedhető viszont, hogy a józsefvárosiaknak kelljen szembesülni az egész főváros, sőt sok esetben az egész ország szociális problémájával.