+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy az amerikai milliárdos magyar- és lengyelellenes kirohanásait csakhamar követték az uniós kötelezettségszegési eljárások.

Hidvéghi Balázs Európai parlamenti képviselő a Karc FM hírműsorában emlékeztetett: a spekuláns legutóbbi írásában arról értekezett, hogy Magyarországtól és Lengyelországtól meg kell vonni az uniós forrásokat, ha nem felelnek meg a jogállamisági előírásoknak. Pár éve hasonló szankciókat helyezett kilátásba, amikor azt kifogásolta, hogy a magyar és a lengyel vezetés nem ért egyet a migrációt felgyorsító és legalizáló terveivel.

Hidvéghi Balázs szerint objektív kritériumok hiányában és a jogorvoslat lehetősége nélkül nem lehet megvonni egyetlen tagállamtól sem az uniós forrásokat, továbbá bármely új szankciós mechanizmus bevezetése csak az alapító szerződések egyhangú módosításával lehetséges. Úgy vélekedett: a jogállami mechanizmus zsarolással történő erőltetése sokkal inkább hasonlít a sztálini Szovjetunió diplomáciájára, mint arra az Európai Unióra, amelyhez Magyarország 2004-ben csatlakozott.