+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Figyelni kell ugyan a szomszédos országokban a járvány alakulását és az azokban hozott intézkedéseket, de Magyarországnak a saját számai alapján kell meghozni a döntéseket – jelentette ki a Karc FM-en az Emberi Erőforrások Minisztérium miniszteri tanácsadója. Dr. Kollár Lajos úgy gondolja: az újabb szigorítások – melyek hatásai két hét múlva mutatkoznak meg a statisztikákban – alkalmasak lehetnek arra, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer képes legyen ellátni valamennyi koronavírusos és egyéb sürgős ellátást igénylő beteget. A szakember nem ért egyet azokkal, akik már most vészharangot kongatnak és jelezte: a tavaszi hullám jó alkalom volt az egészségügyi protokollok kidolgozására, az orvosok átvezényléséhez, az ágyak felszabadítására és a halasztható beavatkozások átütemezéséhez. Összességében pedig az látszik, hogy komoly tartalék van az egészségügyi rendszerben.

Úgy fogalmazott: “a szakma és a szakmai kollégiumok pontosan meghatározták azoknak a beavatkozásoknak a számát, illetve azokat a betegségeket, amelyek nem halaszthatók. Azoknál a betegeknél, ahol tartós egészségkárosodás léphet fel ott természetesen nem lehet elhalasztani a műtéteket.”

Kollár Lajos hozzátette: az óvodákban és az általános iskolákban folytatódik a hagyományos oktatás, a pedagógusok egészségügyi állapotát heti rendszerességgel gyorstesztekkel vizsgálják, amelyek azonban csak 50-60 százalékos biztonsággal mutatják a fertőzés jelenlétét. Gyanú esetén minden érintetten elvégzik a megbízható, Covid-specifikus PCR tesztet is.