+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A koronavírussal kapcsolatos járványügyi korlátozások bevezetése után kis idővel Dániában és Írországban is azt tapasztalták az egészségügyi szakemberek, hogy hirtelen és meredeken csökkenni kezdett a koraszülések száma. Erről dr. Szabó Miklós, a Semmelweis Egyetem Újszülött Intenzív Osztályának vezetője számolt be rádiónkban. A szakember elmondta: intézményük is részt vesz abban a nemzetközi kutatásban, amellyel a szakemberek szeretnék feltérképezni, hogy a szociális távolságtartásnak melyik faktora az, ami ilyen mértékben javítja a koraszülések mutatóit.

Dr. Szabó Miklós kitért arra a 17 millió forintos eszközadományra is, amelynek legnagyobb részét az egyik nagy biztosítótársaság ajánlotta fel az osztálynak, egymillió forintot pedig az ökölvívó világbajnok Erdei Zsolt, akinek mindkét gyermeke a vártnál korábban jött a világra. Hozzátette: a világon évente átlagosan 15 millió baba születik meg azelőtt, hogy az anyaméhben elérné a 37. fejlődési hetének végét, Magyarországon pedig minden 11. gyermek érkezik koraszülöttként.

Ezeknek a babáknak az esélyeit nagyban befolyásolja, hogy az első hetekben hozzájutnak-e a túléléshez szükséges speciális segítséghez. A koraszülöttek ellátásához minden modern eszköz és műszer létfontosságú lehet, éppen ezért becsülik nagyra azt az eszközadományt, amelyet a napokban kapott a Semmelweis Egyetem koraszülött osztálya.