+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Nincs egyszerű helyzetben az ellenzék – véli Kecskés András közgazdász, – hiszen a balliberális oldaldal vezetőjeként a Demokratikus Koalíció például úgy kritizálja a polgári kormány válságkezelő intézkedéseit, hogy Gyurcsány Ferenc és szövetségesei főszerepet játszottak a 2008-as gazdasági összeomlásban és a pénzügyi krízis elhúzódásában. A pénzügyi szakember úgy látja, a DK európai parlamenti képviselője, Dobrev Klára kommunikációja elszakadt a reálgazdasági folyamatoktól, hiszen javaslatai nem tekinthetők valós alternatívának az Orbán-kormány pénzpolitikájával szemben. Hozzátette: az elmúlt évek tudatos pénzügyi irányításnak köszönhetően a magyar termelés, – ha a koronavírus-járvány engedi, – képes regenerálódni, amit jól mutat, hogy a tavaszi hullám okozta 15 százalékos GDP visszaesés a korlátozások feloldását követően a nyár végére már csak 6 százalék volt.

Kecskés András úgy véli, Dobrev Klára dobálózhat számokkal, azonban látni kell, hogy most egy átgondolt gazdaságpolitikai alapon álló, jó költségvetéssel, a nemzetközi pénzpiacokról finanszírozható, és jó monetáris politikával megy neki az ország ennek a válságkezelésnek. A mostani gazdasági kormányzat ugyanis bölcsebb gazdaságpolitikát csinált, készült arra, hogy adódhat ilyen válsághelyzet. Ez is egy nagy különbség a korábbi kormányokhoz képest. A jól menő időszakban az Orbán kormány nem tékozolt, hanem stratégiai nézőpontot érvényesítve felkészülve arra, hogy jöhetnek nehezebb idők a gazdaságra.

A közgazdász a válságkezelés legfontosabb intézkedésének a munkahelyek megtartása mellett a lakosság likviditásának megőrzését nevezte, amit a többi között a hitelmoratórium bevezetésével sikerült elérnie a kormánynak. Kecskés András kiemelte: a válság hatására a pillanatnyi prioritások átrendeződnek, a hosszú távú célokon azonban nem szabad változtatni.