+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Minden Romániában élő magyarnak rá kell döbbenni, hogy ha nincs magyar képviselet Bukarestben, akkor nincs aki megvédje a magyarság érdekeit – mondta a Karc FM-nek Zsigmond Barna Pál Fideszes országgyűlési képviselő. A szlovák, vagy akár a korábbi román választás is azt mutatja, ha több magyar párt is verseng egy mandátumért az gyengíti az érdekképviseletet, így a decemberi választásra a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Erdélyi Magyar Szövetség közös listát állított. Zsigmond Barna Pál az összefogás támogatására szólított fel a határon túli magyar szavazókat, akkor is, ha van olyan magyarországi párt – például a Momentum, – mely egy olyan liberális román párt mellett agitál, amit a sajtóhírek szerint Soros György amerikai milliárdos komoly összegekkel támogat.

A kormánypárti képviselő úgy fogalmazott, hogy a magyarok ügyében csak a magyar képviselők szólalnak fel, legyen az fejlesztés vagy közösségi szimbólumok használata. Emlékeztetett, hogy még mindig ott tart Románia, hogy betiltja a székely zászlót, betiltja a magyar Himnuszt, vagy büntetést rónak ki akkor is, ha csak magyarul szerepel a felirat vagy két nyelven szerepel a felirat a helységnév táblákon. Mivel számtalan inzultus éri a magyarságot, fontos, hogy minden politikai szinten legyen képviselete, így a bukaresti parlamentbe is.

Ennek ellenére nem csak Romániában kell kiállni a magyarság érdekeiért, hanem nemzetközi téren is. A politikus úgy fogalmazott: az látszik, hogy a mostani Európai Unió nagyobb figyelmet fordít a migránsokra, mint az Európában élő mintegy 60-70 millió fős nemzeti kisebbség érdekeire. Romániában a koronavírus-járvány miatt fokozott óvintézkedések közepette tartják december 6-án a parlamenti választásokat. (Fotó: mandiner)