+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Jelentősen oldódott a Dél-pesti Centrumkórházban és a másik két fővárosi Covid ellátóhelyen az egészségügyi dolgozók leterheltsége azzal, hogy a járvány intenzívebbé válásával az ország számos kórháza csatlakozott a koronavírusos betegek ellátásához – mondta el a Karc FM-nek az intézmény főigazgatója. Dr. Vályi-Nagy István hozzátette: a budapesti járványkórház intenzív osztályán általában 40-50 beteget ápolnak, többen közülük lélegeztetőgépen vannak. Ellátásukat egy jól összeszokott orvosokból és ápolókból álló csapat végzi, amely a tavaszi első hullám óta együtt van és erején felül teljesít. A kórház vezetése a beosztásszervezéssel kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a dolgozók kipihentek legyenek, de – mint azt Dr. Vályi-Nagy István elmondta – ez a jelenlegi járványhelyzetben egyre nehezebben megoldható.

A főigazgató kiemelte: az intézményen belül komoly infektológiai szűrés van, így a dolgozók, ha megfertőződnek, jellemzően családi körben, vagy egyéb találkozások során kapják el a betegséget. Az igazgató úgy látja, hogy az exponenciális fázisból kijött a járvány és most egy stagnáló fázist látunk. A napi megbetegedések és a halálos áldozatok száma is napok óta hasonló. Az intézményvezető emlékeztetett, hogy a járványügyi intézkedéseknek 2-3 hét kell, mire megmutatják a hatásukat, ebbe a fázisba kezdünk eljutni most. Ha pedig most a lakosság szigorúan betartja a járványügyi intézkedéseket, akkor megfordulhat a trend.

Dr. Vályi-Nagy István arról is beszélt, hogy a jelenleg a hírekben szereplő vakcinák közül bármelyik 90 százalék feletti védettséget jelenthet az új típusú koronavírus ellen és mindegyik biztonságosnak tekinthető, még az orosz is. A kérdés szerinte inkább az, hogy kapunk-e belőlünk, vagy a gazdag államok – például az USA – felvásárolják a készleteket.