+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az Európai Parlament azért zsarolja Magyarországot és Lengyelországot a jogállamisági mechanizmussal, hogy tovább növelhesse befolyását a tagállamok belpolitikai folyamataiba. Völner Pál a Karc FM-en felidézte: az Európai Tanács nyári ülésén, ahol az uniós tagországok vezetői elfogadták a következő hét évre vonatkozó költségvetést, valamint a koronavírus gazdasági hatásait mérséklő 750 milliárd eurós újjáépítési alapot, Magyarország és Lengyelország is beleegyezett abba, hogy az unió alakítson ki egy új jogállamisági mechanizmust.

Ugyanakkor azt is kikötötték, hogy ennek a rendszernek a kialakítása csak az uniós törvényhozás kereteinek tiszteletben tartásával lehetséges. Orbán Viktor hétfőn jelentette be, hogy Magyarország megvétózza az uniós büdzsét és a helyreállítási alapot. A kormányfő már korábban is felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy a következő hétéves költségvetést és a helyreállítási csomagot olyan feltételekhez akarják kötni Brüsszelben, amelyek nem határozzák meg pontosan, hogy mi a vélt jogsértés, így a jövőben bármikor önkényesen alkalmazhatnának pénzügyi szankciókat a nekik nem tetsző tagállamokkal szemben.

Magyarország számára alapvetőek a közös értékek, beleértve a jogállamiságot, ezek érvényesülését és alkalmazását a magyar embereknek kell megítélniük, akik erre ugyanúgy képesek, mint bármely más európai nép – fogalmazott Orbán Viktor.