+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Elérte csúcspontját a fenntartó, a tanárok és a diákok konfliktusa a Színház és Filmművészeti Egyetemen – jelentette ki az SZFE kancellárja a Karc FM-en. Szarka Gábor ezzel magyarázta, hogy az intézmény vezetése úgy döntött: egy választóvonal meghúzásával fel kell számolni az épületekben uralkodó anarchiát és helyre kell állítani a normál működést. Mint mondta: lezártnak tekinti az egy hónapja tartó tanköztársaságot, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elfoglalt épületekben meg kell szüntetni a dolgozók terrorizálását, és vissza kell állítani az eredeti működési rendet. Az egyetemi kancellár hozzátette: mostantól folyamatosan dokumentálják, ha az intézmény működésében eltérés tapasztalható.

Úgy fogalmazott: “ha anomáliák történnek, azokat ki kell vizsgálni, hiszen a végtelenig nem lehet fenntartani a működést sértő állapotokat. Embereket nem lehet terrorizálni, kamerákat az arcukba nyomva kötelezni olyan dolgokra, amit egyébként nem tennének meg.” A kancellár nem tartja szerencsésnek, ha a hallgatók ezeket az eljárásokat rutinná alakítják.

Szarka Gábor szerint ezzel együtt nem igaz a tanárok egy csoportjának az állítása, ami szerint a vezetés nem hajlandó a párbeszédre. Emlékeztetett, hogy a nyolcpontos javaslatuk egyebek között tartalmazta az egyetemi autonómiát is érintő egyeztetést, cserébe pedig a sztrájk és a blokád feladását kérte az oktatóktól és a diákoktól. A szakember ezzel együtt továbbra is a közös munka fontosságát hangsúlyozza és kiemelte: lát pozitívumot az oktatók által írt nyílt levélben, abban ugyanis azt jelzik, hogy elfogadják őt vezetőként, ezzel együtt azt állítják, hogy nem telik tétlenül az idő az egyetemen, hanem a tiltakozás közben is folyamatos az oktatás.