+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az erőszak elkerülésével, az értelmes hangokat keresve igyekszik megoldani a Színház- és Filmművészeti Egyetemen kialakult, áldatlan helyzetet az intézmény újonnan kinevezett kancellárja. Szarka Gábor a Karc FM-en elmondta: a fiatalok heves nyilatkozatai ellenére abban bíznak, hogy éjfélig az észérvek meggyőzik az egyetemi épületeket elkordonozó diákokat, valamint a sztrájkoló tanárokat és elfogadják a szerintük méltányos, 8 pontos ajánlatot, amit a helyzet megoldása érdekében az intézmény vezetése megfogalmazott.

A jogász végzettségű szakember arra hívta fel a tiltakozó fiatalok figyelmét, hogy Magyarországon van egy jogrendszer, amelynek rendelkezéseit mindenkinek válogatás nélkül be kell tartani. Ha mindenki ízlése szerint válogathatna a neki tetsző és nem tetsző szabályok között, az anarchiát eredményezne, márpedig abban senki nem szeretne élni.

Szarka Gábortól azt is megtudtuk, hogy időközben történt fordulat az ügyben: az egyetem több tucat dolgozójától ugyanis levelet kaptak, amelyben arra kérik őket, hogy oldják meg mielőbb a kialakult helyzetet. A kancellár szerint ez egy erős üzenet lehet az épületeket elkordonozó hallgatók felé, akik a tiltakozás hevében nem fogják fel tetteik következményeit.

Az SZFE kancellárja kiemelte: A fiatalok tiltakozási módszerei nem egyszer a legsötétebb diktatúra idejét idézik, amikor a személyiségi jogokat félresöpörve nyilatkozatokra kényszerítenek dolgozókat, majd az erről készült felvételeket az érintettek engedélye nélkül teszik közzé. Szarka Gábor ezzel együtt hangsúlyozta: határozottan nem céljuk az erőszak és azt sem szeretnék, hogy a tiltakozásban résztvevők jövőjét megpecsételjék mostani rossz döntéseik. Ők csak az értelmes párbeszédet szeretnék végre elérni, és azt, hogy elkezdődhessen az a tervezett campus-fejlesztés, aminek eredményeképpen nemzetközi szinten is elismert, professzionális művészeti egyetemet hozhatnak létre Magyarországon. Simon-Palov Judit interjúja