+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Miközben egyre több európai állam ismeri fel, hogy az eddigi korlátlan befogadás koncepciója megbukott, a német kancellárral olyan erősen összenőtt a 2015-ben meghirdetett, liberális migrációs politika, hogy arcvesztés nélkül nem tud más irányt venni. Pócza István, a Danube Institute kutatási igazgatója a Hangolóban kifejtette: ez okozza azokat a kommunikációs csatákat, amelyek például Ausztria és Németország között születtek. Az osztrák kancellár ugyanis kijelentette, hogy

nem fogják követni a német példát, mert nem működik a menedékkérők európai szétosztása.

Erre válaszul több német kormányzati, tartományi és uniós politikus is kritikával illette az osztrák irányváltást.

Pócza István szerint ugyanakkor beszédes, hogy az Angela Merkel utódlásáról szóló vitákban, és az ezzel kapcsolatos közvélemény-kutatásokban sokan éppen az osztrák Sebastian Kurz kancellárt jelölték meg, mint olyan habitusú politikust, akit szívesen látnának Angela Merkel székében.

A Danube Institute kutatási igazgatója emlékeztetett:

az európai liberális fősodor már Donald Trump amerikai elnök megválasztása óta azt várja a német kancellártól, hogy Európa vezetőjeként lépjen fel a nemzetközi vitákban.

Angela Merkel azonban ezt a feladatot tudatosan hárította el, a rossz történelmi áthallások miatt. Most azonban, hogy Németország tölti be az Unió soros elnöki tisztét, német politikus vezeti az Európai Bizottságot, és az Európai Parlamentben is erős német befolyás érvényesül, a német politikusok közül többen úgy érzik, hogy kioktathatják az európai államokat.

Ennek jele az is, ahogy Magyarország felé kommunikálnak, pénzügyi kiéheztetésről, vagy fájdalom okozásáról beszélnek. Pócza István szerint kérdés, hogy a soros elnöki időszak lejárta után benne maradnak-e ebben a kommunikációs szerepben a németek.