A recski kényszermunkatábor olyan szimbólum, mely magába sűríti a magyarországi kommunista diktatúra embertelenségének valamennyi momentumát. A Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke másik ilyen jelképnek tartja az egykori Államvédelmi Hivatal fővárosi Andrássy út 60. szám alatti központját. Földváryné Kiss Réka a tábor 70 évvel ezelőtti megnyitása kapcsán kiemelte: az 1950-es évek elejétől 1953 -ig átlagosan 1300-1400 ember raboskodott és dolgozott a kőfejtőben.

Bank Barbara történész a Hangolóban arra emlékeztetett, semmilyen vád, vagy bírósági tárgyalás nem kellett ahhoz, hogy valakit az egykori ÁVO a kényszermunka táborba zárjon. A recski kényszermunkatáborban bizonyíthatóan 31-en veszítették életüket. A történészek azonban több százra teszik a halálos áldozatok számát, akiknek nyughelye máig ismeretlen.

Annak érdekében, hogy az egykori kommunista bűnök ne merülhessenek feledésbe és a felnövekvő generációk is megismerjék a múltat, a Miniszterelnökség azt tervezi, hogy látogatóközponttá fejleszti az egykori recski kényszermunkatábort, mely ma nemzeti emlékhely.