+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

“A brüsszeli testület akkor következetes, ha Luxembourg, Csehország, Németország vagy Spanyolország ellen is pert indít, hiszen ezekben az országokban a magyar felsőoktatási-törvényhez nagyon hasonló szabályozás van érvényben” – fogalmazott a Karc FM-en az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Völner Pál kiemelte: az Európai Bíróság hiába hivatkozik arra, hogy a lex Ceu-ként elhíresült jogszabály sérti az egyenlő bánásmód elvét, azt figyelmen kívül hagyja, hogy Magyarországon a felsőoktatás nem tartozik a WTO szerződés hatálya alá és az uniónak sincs beleszólása ebbe.

A luxemburgi ítélet – amely hatályon kívül helyezi a 2017-es felsőoktatási törvény módosítását – ráadásul olyan gazdasági elveket kifogásol, mint a szolgáltatás szabad áramlásának-, vagy a szabad befektetések elvének megsértése. A kormánypárti politikus emlékeztetett: a CEU kivételével valamennyi Magyarországon működő külföldi egyetem igazolni tudta, hogy anyaországában is campusszal rendelkezik, így jogosan ad nem magyar diplomát is diákjainak. A Soros György által alapított intézmény azonban versenyelőnyre tett szert azzal, hogy nem volt amerikai campusa.

Az államtitkár a magyar jogszabály-módosítást jogellenesnek minősítő európai bírósági döntés után a legvalószínűbb lépésnek azt tartja, hogy a kormány a felsőoktatás szabályozására átveszi egy másik uniós tagállam hasonló, működő szabályrendszerét. Ha az Európai Bizottság ezt is kifogásolja majd, akkor azzal nyíltan a saját kettős mércéjét leplezi le.