+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az amerikai alelnök-jelölti vitából sem hiányoztak a kemény kritikák és vádaskodások, de a demokrata Kamala Harris és a republikánus Mike Pence szócsatájában jóval több konkrétum és jövőbeni cél hangzott el, mint egy hete, Donald Trump és Joe Biden vitáján. Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense a Karc FM-en arról beszélt, hogy a jelenlegi elnök koronavírus fertőzése jelentősen átalakíthatja a kampány további menetét, azt ugyanakkor nem tartja elképzelhetőnek, hogy Donald Trump belemenne az október 15-ei második vita elhalasztásába, vagy egy online párbajba. Az Amerika Tanulmányok Kutatóintézet munkatársa szerint egy ilyen lépéssel Donald Trump a demokratáknak kedvezve gyakorlatilag elismerné, hogy a vírus az élet valamennyi területére hatással van.

Csizmazia Gábor hozzátette: a demokratákat segítő amerikai médiatúlsúly jól tetten érhető volt abban a momentumban, hogy a sajtóorgánumok egy jó része már a vita előtt a republikánus alelnök női ellenfelével szembeni tiszteletlen viselkedését sulykolta a közvéleménybe, ehhez a narratívához pedig a vita után is ragaszkodnak.

A szakértő úgy fogalmazott: a médiában már jó ideje készítették azt a narratívát, hogy Mike Pence – hasonlóképpen Trump-hoz – agresszíven elnyomja ellenfelét. Visszaél az időkeretével, félbeszakítja, amit mond. Gyakorlatilag ez érződött a médiában már a vita előtt. Pence is túllépte időnként az időkeretet, néha valóban félbeszakította Harris-t, noha sokkal kulturáltabban és teljesen érthető módon, vagyis valóban: “vita alakult ki.’ De erről egy olyan képet alakítottak ki a sajtóban, ami azt akarta szemléltetni, hogy ez mennyire tiszteletlen volt Pence részéről.

Az Amerika-szakértő hozzátette: a felmérések szerint az elnökjelölti és az alelnökjelölti vita érdemben nem befolyásolta az egyes indulók támogatottságát. Az Egyesült Államok következő elnökét november 3-án választják meg.