+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Márciushoz képest mintegy ezerrel több ápoló van a rendszerben – mondta a Hangolóban az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Dr. Balogh Zoltán kiemelte: a létszámnövekedés egyik oka a 2016-ban kezdődött bérfelzárkóztatási program, mely során idén novembertől újabb 20 százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók bére. Ehhez járul még hozzá a koronavírus-járvány miatt bevezetett diplomamentő program, melynek révén sokan most vehették át oklevelüket és tudtak a képzettségüknek megfelelően elhelyezkedni.

Balogh Zoltán elmondása szerint a levelező képzésben résztvevő hallgatónak körülbelül 90 százaléka az országos képzési jegyzékben szereplő korábbi végzettséggel dolgozott az egészségügyben, de nem az ápolás területén. Most viszont, hogy átvehette ápolói és védőnői diplomáját, a szakképzettségének megfelelően helyezkedhet el.

A szakdolgozói kamara emellett továbbra is kampányol amellett, hogy a továbbtanulás előtt álló fiataloknak, szüleiknek és a pedagógusoknak vonzóvá tegye az egészségügyet, ezért kiadványaikon keresztül is jelen vannak az iskolákban és a közösségi médiában. Balogh Zoltán a Hangolóban úgy fogalmazott: a bérfelzárkóztatási program jó indok arra, hogy miért válassza az egészségügyet alaki. E folyamat mostani, hatodik fázisnak köszönhetően mostanra a nemzetgazdasági átlagot elérve dolgozhat egy országos képzési jegyzékben szereplő ápoló, tehát aki a szakképzésből jön ki és az egészségtudomány választja az a diplomás minimálbérhez közeli, vagy azt meghaladó pénzért tevékenykedhet.

Az oktatási intézményekbe belépéskor elrendelt kötelező testhőmérséklet méréssel kapcsolatban az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke azt mondta, hogy a betegek gyermekek kiszűrésében, különös tekintettel a fiatalabb diákoknál megkerülhetetlen a szülő felelőssége! Javaslata szerint érdemes már otthoni körülmények között ellenőrizni a gyermeket, hogy ne az iskolában derüljön ki, ha esetleg nem vehet részt az oktatásban.