+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Demokratikus Koalíció elnökének nem a Jobbikra, csak annak aktivistáira és szavazóira van szüksége, ezért ment bele abba, hogy az egykor radikális párt nyíltan rasszista és antiszemita jelöltet indítson a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hatos választókerületben. A Nézőpont Intézet ügyvezetője kiemelte: a felszínen

Gyurcsány Ferenc a vereséget követően is az összefogás erejét hangsúlyozza, hogy 2022-ben az egyéni választókerületekben csak egy ellenzéki kihívója legyen a kormánypárti jelölteknek. Arról azonban már nem beszél, hogy konkrétan milyen pártok vehetnének részt ebben az együttműködésben.

Mráz Ágoston Sámuel úgy látja, a vasárnapi vereség tovább rontotta a Jobbik érdekérvényesítését. A párt ugyanis korábban fennhangon hirdette, hogy komoly támogatottsággal rendelkezik a körzetben és bírja a vidéki Magyarország támogatását, ezzel szemben Bíró László gyengébb eredményt ért el, mint a 2018-as választáson.

A politológus szerint, noha sokan nem szeretik ebben az országban Gyurcsány Ferencet, a magyarok 2/3-a egyenesen azt szeretné, ha távozna a közéletből, az elemzőknek azonban el kell ismerni, hogy az egyetlen gondolkodó és előrelátó politikus a baloldalon. “A Momentum és a Jobbik a fasorban sincsen hozzá képest.”

Gyurcsány Ferenc már 2006 után kitűzte azt a célt, hogy az MSZP-t átalakítja és új egységes bal oldalt hoz létre. Most, 14 évvel az öszödi beszéd után látni, hogy lépésről lépésre eléri célját és ő lesz az ellenzék vezetője.

A Nézőpont Csoport vezetője azzal számol, hogy 2022 tavaszán sem mutat túl sok innovációt a baloldal, hanem 2006-hoz hasonlóan az egyik pólusban Orbán Viktor és a polgári kormányzás, vele szemben pedig Gyurcsány Ferenc baloldali pártja áll. Utóbbi azonban az Orbán ellenességen túl nem lesz képes egyéb víziót felvázolni a választóknak.