+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

“Figyelmen kívül hagyja a magyar sajátosságokat és a kormányzati intézkedéseket az az amerikai járvány-görbe, amely az év végéig legkevesebb 11 ezer, rosszabb esetben 20 ezer halottal számol Magyarországon a Covid-19 járvánnyal összefüggésben – mondta el a Karc FM-en a Szegedi Tudományegyetem matematikusa. Röst Gergely arra hívta fel a figyelmet: tengerentúli kollégáinak prognózisai már tavasszal komoly nemzetközi kritikákat kaptak és a számaik nem is fedték a későbbi tapasztalatokat.

Magyarországra például azt jelezték, hogy május közepén megáll a halálozások száma, ami nem következett be. A szakember kiemelte: a washingtoni elemzők elsősorban az Egyesült Államokat vizsgálják, nincs külön magyarországi modelljük az országspecifikus változókkal, így kizárólag a halálozási jelentésekből indulnak ki.

Röst Gergely kiemelte: az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálásával heti rendszerességgel tartanak egyeztetéseket, a szegedi munkacsoport is folyamatosan közli számításait a járvány terjedéséről. A kutató úgy gondolja: a jelenleginél hatékonyabb védekezés nem az elvégzett tesztek számának drasztikus emelésével, hanem a hatékonyabb kontakt kutatással érhető el.