+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az online térben elkövetett bűncselekmények 43 százalékában a kisebb vállalkozások és a magánszemélyek voltak az áldozatok. Több száz millió dollárnyi kárt okoznak a világon a kiberbűnözők. A koronavírus megjelenése óta, – mivel sokkal több időt töltünk a virtuális világban, és a legtöbb ügyet azon keresztül intézzük, – jelentősen megnövekedett a visszaélések száma.

Keleti Arthur, kibertitok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napjának alapítója a Karc FM Spájz műsorában elmondta, hogy a legtöbb szakembernek komoly fejtörést okoz, hogyan lehetne megóvni például az otthonról dolgozókat. A védelmi rendszereknek ugyanis legalább negyven területe létezik, és már vannak mesterséges intelligencia alapon működők is, amelyek jeleznek a felhasználónak, ha veszélyes helyen akarja épp megadni az adatait. Még így is sokan félvállról veszik ezt a problémát. Pedig az internet egy rendkívül veszélyes hely, a bűnözés teljes mértékben oda koncentrálódik. A zsarolóvírusokkal a személyes adatainkkal élnek vissza, és bárki célpont lehet.

Érdemes gyanakodni és utánanézni a tényeknek – javasolta az informatikai szakértő. Ha például hivatalos levél érkezik egy szolgáltatótól, vagy a banktól, akkor inkább hívják fel az ügyfélszolgálatot, mielőtt a kért adatokat elküldenék. Ha arról kapnak értesítést, hogy nyertek valamit, anélkül, hogy játszottak volna, semmiképpen ne reagáljanak. Csesznák Anikó interjúja.