+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Hangolóban kifejtette: noha a Jobbik úgy értékeli a borsodi időközi választást, hogy 2022-ben a mostaninál is több szavazót tudnak majd megszólítani, valójában az ellenzéki összefogásban már nincs tartalék a mozgósítható választói létszámot tekintve. Az összellenzéki jelölt ugyanis kevesebb szavazatot kapott, mint 2018-ban, az országgyűlési választásokon, miközben a kormánypárti Koncz Zsófia jobb aránnyal nyert, mint édesapja, akinek halála miatt kellett most kiírni a választást.

Ennek ellenére Jakab Péter, a Jobbik elnöke úgy látja, ha a mostani eredményt 50 napos felkészüléssel képesek voltak elérni, 2022-ben még előrébb tarthatnak. Deák Dániel szerint azonban

nem az ellenzéknek, hanem a kormánypárti Koncz Zsófiának volt csupán 50 napja, hogy egyáltalán megismertesse magát a választókkal.

Az ellenzéki Bíró László már évek óta a térségben politizál, vagyis előnnyel indult a mostani választáson is.

Deák Dániel hozzátette: a mostani eredmény valójában Gyurcsány Ferencnek kedvez, aki ugyan kitart az összellenzéki jelölt 2022-es koncepciója mellett, de az időközi választáson elszenvedett vereség révén sikerrel szoríthatja ki a Jobbikot az osztozkodásból. A baloldallal összeállt egykori radikális pártnak ugyanis valójában nem lesz érdemi beleszólása a politikai folyamatokba.

Ehelyett a DK és a Momentum lesz az, amelyiknek a csatája meghatározza majd az ellenzéki erőviszonyokat.