+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A termelői piac ma már nem az ütött-kopott padokra felhalmozott portékáról, a bevásárlást sietve elintéző emberek jövés-menéséről szól, sokkal inkább egy olyan közösségi tér, ahol találkozhat és őszintén elbeszélgethet egymással a termelő és a vásárló – fogalmazott a Hangolóban Feldman Zsolt, az agrártárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. A szakember beszélt arról is, hogy a piac fontos közéleti szerepet is betölt, ahol a találkozás mellett egészséges, biztonságos, helyben termelt élelmiszerek cserélhetnek gazdát.

Elsősorban ez a filozófia vezérelte a kormányzati döntéshozókat, amikor a zalaegerszegi Helyi Termelői és Kézműves Piac, valamint a Göcsej Tudásközpont alapkőletételével elindították a 718 millió forintos piacbővítő programot. Feldman Zsolt emlékeztetett: a helyben termelt élelmiszerre egyre nagyobb igény van, a termelői piacok létrehozása, felújítása pedig lehetőséget ad a kistermelőknek hogy a vásárlók számára vonzó, komfortos és korszerűen felszerelt környezetben árulhassák termékeiket, növelve a magyar áruk fogyasztását is.

Ha hazait választanak, egyúttal sok ezer család megélhetését, a helyben maradást és a munkahelyek megtartását támogatják, csökkentik az importfüggőséget és emellett az ökológiai lábnyom is kisebb lesz. Feldman Zsolt örömtelinek nevezte, hogy a zalai megyeszékhely nagy hangsúlyt fektetett az ott élő emberek népi hagyományokban gyökerező kulturális örökségének ápolására. Ez a beruházás ugyanis a megvalósuló Göcsej Tudásközpont révén lehetővé teszi a helyi és környékbeli termékek piacra jutása mellett a helyi, göcseji parasztgazdálkodás és kézművesség hagyományainak felélesztését, ápolását is, növelve ezzel Zalaegerszeg turisztikai vonzerejét. A beruházás hozzájárul a város és környékének kölcsönös előnyökön alapuló és fenntartható gazdasági fejlődéséhez, az itt élő gazdálkodók és kézművesek jobb megélhetéséhez.