+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint ez állhat a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult vita hátterében.

Szánthó Miklós a Hangolóban kiemelte: a mai baloldal úgy tekint a társadalmi élet szinte valamennyi alrendszerére – így a kultúrára, az újságírásra és a történettudományra is – mintha az csakis az ő territóriuma lenne, tehát ha bárki az ő politikai princípiumaikkal ellentétesen cselekszik, az ab-ovo elutasítandó. Ezért nem hajlandóak elfogadni, hogy az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriuma olyan emberekből áll, akik ugyan sikeresek és már sokat letettek az asztalra, de konzervatív gondolkodásúak.

Szintén emiatt hangoztatják most közülük többen azt, hogy az érintettek valójában tehetségtelenek és nem hozzáértőek.

Szánthó Miklós rámutatott: a kritikák mögött az áll, hogy a polgári kormány évekkel ezelőtt megkezdte a balliberális monopóliumok megbontását, ami átrendeződéssel, az egyensúly felé történő elmozdulással, a paletta sokszínűbbé válásával jár, ettől pedig a baloldal nyilvánvalóan retteg. A szakember úgy fogalmazott: „van egy balliberális elit, amely a rendszerváltoztatás során a politikai tőkéjét gazdasági és kulturális tőkévé konvertálta át és az adott területet leuralta. Az elmúlt 10-15 évben ennek a monopolisztikus hatalomnak a megbontása kezdődött el, ami nem azt jelenti, hogy jobboldali diktatúra tört ki, hanem elkezdődött egy visszarendeződés egy egyensúlyi állapot felé. Vannak baloldali, balliberális döntéshozók, megmondóemberek, véleményformálók, de ma már vannak a másik oldalon állók is.”

Egyensúlyi helyzet kezd kialakulni, és amikor egy ilyen lassú visszarendeződés megtörténik, akkor a balliberális elit ezt a nyilvánosság előtt a független kultúrába való beavatkozásként írja le.

Szánthó Miklós megemlítette: ugyanezek a balliberális véleményformálók 2006-ban nem emelték fel a hangjukat a kormányellenes tüntetések leveréséért, most viszont – amikor szabadon tiltakozhatnak – diktatúrát kiáltanak és az unióhoz fordulnak segítségért.