+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője a Karc FM-en emlékeztetett: hónapok óta semmilyen új információ nem látott napvilágot arról, hogy a baloldali formációk és a Jobbik hogyan kíván együttműködni a 2022-es országgyűlési választáson. Deák Dániel rámutatott: a pártok igyekeznek fenntartani a látszatot, hogy közösek a céljaik, ezért gyakran hangoztatják az összefogást, de valójában nincs egységes világképük, miközben fokozatosan feladják az elveiket. A politológus szerint ez egyetlen embernek kedvez, Gyurcsány Ferencnek, akinek vezető szerepe 2022 után is megkérdőjelezhetetlen lesz, még ha nem is vállalja közjogi tisztségek betöltését.

Deák Dániel szerint ugyanis létezik olyan forgatókönyv is, amelyben Dobrev Klára lesz a miniszterelnök-jelölt, a közös lista pedig tele lesz DK-sokkal, így Gyurcsány Ferencnek komoly, erős befolyása lesz az ellenzéki együttműködésben. Emlékeztetett, hogy a legfrissebb pártpreferencia-kutatások is azt mutatják, hogy a Momentumot már megelőzte a DK, ezért nekik kell a legerősebbnek lenniük. Ez azonban paradox helyzetet eredményez az ellenzéki oldalon, hiszen a baloldalon belül ugyan megszerezhetik a relatív többséget, de országos szinten továbbra is a leginkább elutasított politikusokról van szó.

Ezért is lehet ellenvetése az összefogással szemben a Momentumnak, amely azt javasolja, hogy legyen két külön lista “a múlt és a jövő pártjainak.” A szakértő azonban nem tartja kizártnak, hogy ez csak színjáték, és a Momentum ugyanúgy összeáll majd a DK-val, mint 1994-ben az MSZP és az SZDSZ. Ráadásul több formáció, így a Jobbik és a Párbeszéd is érdekelt lehet az együttműködésben, hiszen önállóan nem jutnának be a Parlamentbe, és kérdéses az MSZP jövője is.