+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Komoly üzenet a balliberális pártoknak a mohácsi időközi önkormányzati választáson született kormánypárti győzelem és 2/3-os képviselő-testületi arány – hívta fel a figyelmet a Karc FM-en a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója.

Nagy Dániel szerint újra bebizonyosodott, hogy pusztán az, hogy az ellenzéki pártok egyetlen jelöltet támogatnak, nem akkora csodafegyver, mint amire a balliberálisok számítottak. Ráadásul a szivárványkoalíció résztvevőinek széttartását jól mutatja, hogy a Momentum Mozgalom Mohácson már ki is maradt az összefogásból.

A politológus emlékeztetett ezzel összefüggésben arra is, hogy a tavalyi önkormányzati választások eredményeit és az azóta eltelt időt szemlélve kirajzolódik: a hatalomba jutott pártok egybetartása – főként a főváros esetében – lelassítja a település működtetését, ami a későbbiekben a kormánypártoknak kedvezhet. Akárcsak az, hogy az ellenzéki elképzelésekkel ellentétben bebizonyosodott: a magas részvételi arány a választásokon nem feltétlenül hoz eredményt az összefogásnak.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója izgatója arról is beszélt: a mohácsi voksolás megmutatta, hogy a választók nem díjazzák, ha egy pártpolitikus, mint az eddigi szocialista polgármester, Csorbai Ferenc, a kampány és a voksolás idejére független civilként próbálja magát feltüntetni.

Simon-Palov Judit interjúja.