+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Szép Roland, a Vállalkozás Vezérlő Kft. tanácsadója a Karc FM-en emlékeztetett, hogy a digitális kultúra a gazdaságban fokozatosan egyre nagyobb teret kapott az elmúlt években, mégis vannak olyan cégek, amelyek még nem nyitottak ebbe az irányba. Erre pedig a járványhelyzet különösképpen felhívta a figyelmet, hiszen azon vállalkozások, amelyeknek nem volt például internetes elérhetőségük, rengeteg bevételtől estek el. Ez a probléma leginkább a kis- és közepes vállalatokat érinti, hiszen ezek mintegy felének van honlapja, de csak 10 százaléka használja aktívan. A mélyebb digitalizáció elkezdéséhez pedig segítségre lenne szükségük.

A szakértő úgy fogalmazott: egyszerre több probléma sújtja ezeket a vállalkozásokat. Az egyik a forráshiány, a másik a szakemberhiány, a harmadik pedig, hogy a vállalkozások jelentős része a rendszerváltozás után kezdte a tevékenységét, most kerülnek abba a korba, hogy át kellene ezeket adni a következő generációnak, hiszen a tulajdonosok még a régi módszereket alkalmazzák, a marketing területén nem készültek fel a digitális átállásra, a szakemberhiány miatt nincs is segítségük, a forráshiány miatt pedig meg sem tudnák fizetni azokat, akik mégis rendelkezésre állnának.

Szép Roland azt is hozzátette, hogy a kkv-k 90 százaléka a közösségi médiát használja elsődleges felületként, ez azonban csak szükségmegoldás, nem jelent valódi digitalizációt.