+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Számos másik, uniós országban is érvényben lévő határőrizeti intézkedés miatt bírálják most Brüsszelből a magyar kormányt – jelentette ki a Karc FM-en Deutsch Tamás. Az Európai Parlamenti képviselő kifejtette: vagy abból a feltételezésből kell kiindulni, hogy felkészületlenek azok az uniós biztosok, akik a magyar intézkedéseket kritizálják, vagy abból, hogy a jogi tények ismét nem számítanak. A politikus hozzátette: a magyar állampolgárok elsöprő többsége által támogatott határzár az áruforgalmat semmilyen szinten nem érinti.

Deutsch Tamás szerint megint az történik, hogy az uniós elit egyes szereplői a bajban nem segítséget nyújtanak, hanem a nekik nem tetsző politikai hitvallást képviselő országokat kritizálják, rosszabb esetben zsarolják. Ez jól látszott az uniós költségvetés vitájánál is: amikor ugyanis a tagállamok és az Európai Tanács tagjai megállapodtak a részletekről, akkor az Európai Parlament zsarolni kezdte a feleket, ahelyett, hogy a gyors gazdasági segítségnyújtás mellett szállt volna síkra.

Arra a felvetésre, hogy a Politico című brüsszeli lap szerint Magyarország „túszul ejti a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válság hatásait kompenzáló uniós mentőcsomagot a jogállami kritériumrendszer miatt”, Deutsch Tamás kifejtette: nem a magyar kormány, hanem az Európai Parlament használja zsarolóeszközként a jogállamisági mechanizmust, a Politico pedig csak igyekszik átkenni a felelősséget Magyarországra.