+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára arról beszélt, a fővárosban élők mindennapi életét kényelmesebbé, tartalmasabbá tévő projektek esetében a döntéshozóknak felül kell emelkedniük a politikai hovatartozáson, a vélt vagy valós
sérelmeken.

Fürjes Balázs a Hangolóban a bővülő HÉV-hálózattal összefüggésben elmondta, a kormány három világos cél alapján fejleszti folyamatosan a főváros közlekedését: szeretnék, ha az utazók gyorsabban és kényelmesebben, minimális átszállással jutnának el céljukhoz.

Emellett arra törekszenek, hogy legyen kevesebb dugó a fővárosban és a bevezető úthálózaton, és váljon tisztábbá a levegő, illetve klímabaráttá a közlekedés.

A HÉV-felújításról közölte, megindult a közbeszerzés, és három tervezési szerződést már meg is kötöttek. A fejlesztés keretében a csepeli és a ráckevei HÉV-et a föld alatt meghosszabbítják a Kálvin térig, hogy összekapcsolódhasson a metróhálózattal, a hosszabb távú
fejlesztési tervek között pedig szerepel, hogy az északi és déli HÉV-vonalakat összekötik egy Duna alatti alagúttal.

Kitért arra is, a HÉV-fejlesztés részletes kiviteli tervek 2023-ra készülnek el, a tervezési és kiviteli tendereket nyílt, uniós eljáráson bonyolítják le.

A HÉV-pályákkal és a megállókkal együtt az irányítási és az utastájékoztatási rendszer is megújul, valamint kapcsolódási pontok létesülnek a vasúti közlekedéssel 2027-ig, ugyanakkor 54 új járművet is vásárolnak, az erről szóló tendert már idén kiírják.