+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Nélkülözhetetlenné válnak a fenntartható és eredményes működés szempontjából a precíziós, digitális agrárgazdaságban rejlő lehetőségek. A Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke a Karc FM-en emlékeztetett, már a harmadik évfolyam tett sikeres államvizsgát a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Karán. Ezzel a továbbképzéssel azokat a diplomásokat célozzák, akik érdeklődnek a legmodernebb agrártechnológia iránt. Milics Gábor szerint ugyanis ezzel a többlet tudással növelhető a hatékonyság, így pedig hosszú távon az egész ágazat versenyképessége is javul.

Az egyetemi docens úgy fogalmazott: a precíziós gazdálkodás digitalizált adat alapú gazdálkodási módszer, amit próbálnak a hallgatóknak gyakorlatban is átadni. A környezetkímélés, az input anyagokkal való gazdálkodás, a hozamok növelése egyaránt fontos, ami hosszabb távon is életképessé teszi a gazdaságot. Az új módszerekkel szántóföldi növénytermesztés esetén több ezer forint spórolható meg, ami már egy kisebb gazdaság esetében is több millió forintos tételt jelenthet.

Milics Gábor hozzátette: ezt a fejlődést egyre inkább beépítik az alapképzésbe, így a fiatalok már az új szemlélettel vágnak neki a gazdálkodásnak. Ennek köszönhetően könnyebben meg tudják tervezni a szükséges gazdasági átállásokat, így pedig a forrásokat is hatékonyabban tudják felhasználni. A precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzésre szeptember 30-ig lehet beiratkozni.