+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Karc FM hírműsorában arról beszélt, a mostani akcióban mintegy 1,8 millióannyilvánították ki véleményüket a koronavírus-járvány elleni védekezésselkapcsolatba, ami nem csak azt jelenti, hogy ez a konzultáció a második legnépszerűbb az eddigi kérdőívek sorában, de európai összehasonlításban is példaértékű kezdeményezésről van szó, hiszen Nagy–Britanniában és Franciaországban a népesség számát tekintve jóval alacsonyabb a részvétel a hasonló konzultációkon. Dömötör Csaba kiemelte, a kérdőívnek köszönhetően a kormány hamarosan nem csak azt tudhatja, hogy az egészségügyi és gazdasági szakemberek milyen eszközökkel akadályoznák meg a koronavírus járvány második hullámának terjedését, de azt is, hogy ezekkel kapcsolatban mi az emberek véleménye. A politikus arról is beszélt, hogy a kitöltött ívek 3/4-e továbbra is postai úton érkezik vissza, ahhoz pedig már hozzászokott a kormány, hogy az ellenzék a kritizálja és megpróbálja ellehetetleníteni a konzultációt.

Dömötör Csaba sokkal jobban ürült volna annak, ha Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és társai javaslatokat fogalmaztak volna meg a vírus elleni védekezéssel kapcsolatban. A Nemzeti Konzultációt jogosságát az idő mutatja, aki pedig annak létjogosultságát kritizálja, az valójában az állampolgárok véleményét veszi semmibe.

Az államtitkár kiemelte, a Nemzeti Konzultációt az ellenzéki kritikákkal szemben egy e-mail címről egy alkalommal lehetett kitölteni, a kérdőívek kezelése pedig mindenben megfelelt a hatályos adatvédelmi szabályoknak. Dömötör Csaba hozzátette: koronavírus-járvány elleni küzdelemben a legfontosabb az emberi életek védelme, valamint a munkahelyek és az oktatás biztosítása.

Azokat az intézkedéseket, amelyek bizonyították hatékonyságukat, érdemes megtartani. lyennek nevezte a kormány adócsökkentő lépéseit, melyeket igazol, hogy június közepe óta folyamatosan csökken Magyarországon regisztrált munkakeresőknek a száma. Dömötör Csaba kiemelte: ezzel együtt további lépésekre van szükség, ezért a konzultáció eredményei birtokában a kormány mihamarabb napirendre veszi a lehetséges intézkedéseket és a lehető leghamarabb tájékoztatást ad az esetleges döntésekről.

Az államtitkár hangsúlyozta az oktatásban bevezetett intézkedéseknek köszönhetően eddig nem kellett átfogó digitális oktatást bevezetni. A kormány azon dolgozik, hogy az tanítás a hagyományos formában folytatódhasson.