+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartóváltása nem azt jelenti, hogy tehetséges fiatal növendékeket, vagy évtizedek óta komoly érdemeket felhalmozó szakembereket akarna bárki is eltávolítani a felsőoktatási intézményből, vagy a színházi világból – jelentette ki a Karc FM-en a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója. Oberfrank Pál úgy látja: az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, Vidnyánszky Attila csak azt szeretné, ha a mostani eszmék mellett más szemléletek is megjelennének az oktatásban, a képzés pedig európai szintén is versenyképes legyen a Vas utcai intézményben.

A Magyar Teátrumi Társaság alelnöke emlékeztetett: nem ez az első eset, hogy a színészképzéssel összefüggésben feszültség alakult ki. Ez történt a 2000-es évek elején, és a rendszerváltás után is. A direktor a háttérben húzódó okokat abban látja, hogy 1948-ban, a kommunista hatalomátvétellel gyakorlatilag valamennyi jobboldali érzelmű művészt és alkotót száműztek a kultúrából.

Oberfrank Pál szerint most mindössze az a szándék, hogy „ha van egy 10 fős asztal akkor hadd üljön ott öt olyan ember is, aki másképpen gondolkodik a világról”, mint azok, akik most az egyetem falai között oktatnak. Biztosítani kell, hogy mindenki megszólalhasson, az egyetemen pedig több impulzus és minél többféle iskola jelenjen meg, az alapítványi átalakítás pedig ehhez jó kiindulópontot adhat.

A Veszprémi Petőfi Színház igazgatója úgy látja: a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói és a kívülről véleményt nyilvánítók állításaival ellentétében a keresztény értékek sem az oktatásban sem a színházi világban nem jelennek meg kellő súllyal és méltó megközelítésben. Példaként a Vígszínházban töltött két évtizedét elevenítette fel a színművész, ahol azt tapasztalta, hogy a hit kérdése legfeljebb a Padlás című musical A fényeken túl című dalában jelent meg homályosan, mondván: „tényleg kell ott valaminek lenni”. A direktor úgy gondolja: a színpad nem lehet csak a „nadrágszíj mentén” a horizontális gondolkodásé, a vertikális nézőpontnak is teret kell adni.

A Színház- és Filmművészeti Egyemet fenntartó kuratórium elnöke, Vidnyánszky Attila hétfőn újabb párbeszédet kezdeményezett az intézményt elfoglaló diákokkal, akik közölték: nem tekintik legitimnek az új vezetést és nem tárgyalnak. Közben az Állami Számvevőszék azt közölte, hogy az elmúlt tíz évben szabálytalan volt az SZFE gazdálkodása.