+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A pedagógus társadalom régóta várta már, hogy legyen egy olyan intézkedési terv, mely a legfontosabb teendőket foglalja össze az idei iskolakezdést megelőzően. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a végrehajtásában lehetnek eltérések, hiszen iskolánként eltérőek az osztálylétszámok és a terem kihasználtságok, ugyanakkor kellő rugalmasságot lát a szabályozásban. A felelősségi körök a tanév megkezdésével kapcsolatban világosak – fogalmazott a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója: az intézmények fenntartójának feladata az intézkedési tervben meghatározott fertőtlenítő és higiéniai eszközök biztosítása, a kormánynak ehhez a megfelelő források rendelkezésre állása.

A tanárok felelőssége sem kerülhető ugyanakkor meg. Az intézkedési terv megvalósítása az általános iskolában alsó tagozatban nem lesz olyan könnyű, hiszen ott életkori sajátosságok miatt nehezebb tartani a megfelelő távolságot a gyermekek között. A tanároknak ezért sokkal többet kell foglalkozni azzal, hogy a gyerekekben kialakítsák azokat a rutinokat, melyekkel segíthetnek a védekezésben.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke arról is beszélt, hogy jelenleg nincs arra mód, hogy a koronavírus-fertőzést tömegesen elkapó kollégákat helyettesíteni lehessen, arra viszont a digitális tanrend lehetőséget ad, hogy ha a kollégák egészségi állapota ezt lehetővé teszi, megtartsák óráikat. Horváth Péter úgy fogalmazott: “amennyiben tényleg valamilyen góc alakul ki egy település, vagy egy iskolán belül, akkor az a rendszer lehet a legoptimálisabb amelyet már tapasztaltak, amit kialakítottak, és amire már egy picit felkészültebbek.”

Ha az egészségügyi helyzet romlik, akkor egy vegyes rendszerre kell áttérni. Lesznek osztályok az iskolában és lesznek olyan osztályok, amelyek otthon kapnak tananyagot. Azt Horváth Péter is megerősítette, szakmailag az lenne a legjobb, ha az általános iskola első, második osztályai, illetve a kilencedikesek esetében minél hosszabb lenne az az idő, amit az iskolában tölthetnek. Kiemelte, az egészségügyi előírások betartása és betartatása lemondásokkal is együtt jár, amihez nem csak a tanévnyitókat, de az iskolán kívüli oktatási nevelési tevékenységet is hozzá kell igazítani. Pelyach Gergely interjúja