+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Megdöbbentő és kétségbeejtő, hogy 30 évvel a rendszerváltozás után egy magát demokratának gondoló politikus arról győzködi a vele egyet nem értőket, hogy az ellenzék hatalomra kerülése esetén nem kell akasztástól tartani. A Pestisrácok.hu főszerkesztő-helyettese szerint a Momentum elnöke, Fekete-Győr András kijelentése jól mutatja, hogy sem a történelmet, sem a demokrácia alapvető szabályait nem ismeri, ami egy pártvezető esetében komoly hiányosság.

Bálint Botond úgy fogalmazott: ha komolyan vesszük, hogy ő kormányváltást akar 2022-ben, akkor két irányba indulhat. Egyrészt megpróbál nyugodt erőnek mutatkozni és megígéri a demokrácia fenntartását, – ami eleve vicces egy magát demokratikus pártnak tartó formáció esetében, – vagy forradalmat hirdet és megszünteti a demokráciát. Fekete-Győr András e két lehetőség között vívódik, miközben legnagyobb politikai ellenfele, Gyurcsány Ferenc nem ingadozik senkihez: egyértelműen megüzente, hogy hatalomba kerülése esetén földönfutóvá kell tenni embereket.

A szociológus fő kérdésnek azt tartja, hogy van-e olyan mennyiségű választó Magyarországon, akik egy egyenként is szélsőséges pártokból álló koalíciót akarnak hatalomra juttatni. Bálint Botond azt tapasztalja, hogy az állampolgárok egyre szélesebb köre ismeri fel a stabilitásban rejlő erőt és nem dől be felelőtlen ígéreteknek. A baloldal ugyanis Gyurcsány Ferenccel vagy Fekete-Győr Andrással az élen nem is ígéri, hogy jobb lesz, csupán a középosztály megadóztatásával kampányolnak. Szerintük a családtámogatásokat és egyéb kedvezményeket el kell venni ettől a társadalmi rétegtől. A magyar baloldal ugyanis – ahogyan a bolsevikok is – mindig is középosztály ellenesek voltak.

A szociológus emlékeztetett: a Momentum Mozgalom vezetője a generációs ellentét élezésével remél újabb szavazókat, cselekedetei azonban egyre gyakrabban váltják ki az ellenzéki oldal idősebb gondolkodónak rosszallását.