+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Nem csak azt kell elérni, hogy a magyarok egy bevásárlásnál hazai terméket válasszanak, hanem annak a lehetőséget is meg kell teremteni, hogy az egyes mezőgazdasági termékekből az év 365 napján legyen magyar termék az áruházakban. Nagy István agrárminiszter a Hangolóban kiemelte: a koronavírus-járvány rávilágított, stratégiai jelentősége van annak, hogy egy ország az élelmiszerek tekintetében önellátó legyen, ennek megteremtéséhez viszont nem elegendő a gazdák támogatása, a teljes termékpályát helyzetbe kell hozni. A tárcavezető kiemelte: komoly előre lépések történtek e téren az elmúlt időszakban, hiszen míg a rendszerváltozás időszakában a boltokban kapható termékeknek alig harmada, mostanra már több, mint kétharmada magyar.

Nagy István kiemelte: mindent el kell követni, hogy a termelés biztonsága és nívója emelkedjen, ezért új élelmiszeripari- és élelmiszer-feldolgozó üzemek korszerűsítését kell támogatni, a legújabb technológiákkal. Így érhető el, hogy az év minden napján ott tudjon lenni a magyar termék a vásárlók előtt. Ahogy emelkedik a magyar termékek aránya a vásárlásoknál, az százalékonként százmilliárd forint bevételt jelent nemzetgazdasági szinten. Vagyis azzal, hogy a magyarok hazai terméket választanak a boltokban, ennyi pluszforrást juttatnak a magyar gazdaságnak. Ehhez pusztán annyi szükséges, hogy tudatosan döntenek a vásárlásaiknál.

E mellé építi a fenntarthatóság másik lábát a kormányzat. Az agrárminisztérium ezért támogatja például 15 ezer euróval a házi feldolgozóipar korszerűsítését, de a termékek értékesítését is segítik azzal, hogy a termelői piacok korszerűsítésére és ujjak létesítésére több, mint 5 milliárd forintos keret nyílik a településeknek, vagy 100 milliárd forintos kerettel nyílik pályázat az állattenyésztés, a kertészetek, valamint az öntözés fejlesztésére is. Az agrárminiszter korainak tartotta annak összesítését, hogy az időjárás vagy a koronavírus-járvány miatt mekkora kiesése lehet a gazdáknak, de megköszönte azok munkáját, akik az állampolgárok biztonságos élelmiszer-ellátása érdekében a koronavírus-járvány alatt is folytatták a termelésüket.