+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Minden tagállam megtalálja a neki kedvező részt az uniós csúcson született megállapodásban, ami azonban a globalista és a szuverenista tagállamok közötti ellentétet nem rendezi. Kiszelly Zoltán politológus szerint az Európai Parlament vonakodik elfogadni a megállapodást, így próbálva meg ismét jogköröket elvonni az Európai Tanácstól, Berlin pedig a koronavírus járványra hivatkozva továbbra is az uniós integráció felgyorsítását hangsúlyozza. A szakértő szerint a koronavírus-járvány miatt adósság-unióvá akarják átalakítani az EU-t.

Brüsszel és a németek a 750 milliárd eurót közösen veszik fel, amit újabb hitelek követhetnek, és végül ez a közös adósság lehet az, ami összeforrasztja az uniós tagországokat. Erre komoly szükség is lehet, hiszen a válság alatt az olaszok fele ki akart lépni eurózónából és sokan az unióból is. A politológus kiemelte, nem csak Rómának, de Brüsszelnek is fontos volt, hogy a 750 milliárd eurós gazdaságélénkítési csomagból az olaszok kapják a legnagyobb részt, hiszen ősszel Itália hét tartományában rendeznek választást, a felmérések pedig a jobboldal fölényét mutatják.

Kiszelly Zoltán úgy véli: gazdasági értelemben a visegrádi államok is egyetértenek egy erős unióval, a legkomolyabb viták pedig politikai természetűek. A politológus szerint az európai parlament több pénzt szeretne az Erasmus programhoz és a környezetvédelmi kiadásokhoz is, ennek fejében pedig támogatni fogja az unió következő hét évre érvényes költségvetését és a hitelcsomagot.